De voordelen van alcoholvrij gaan

september 14, 2020 by Geen reacties

Drinken geeft ons ook een slecht gevoel. Velen drinken om zich goed te voelen, maar we voelen ons er eigenlijk slecht door. Alcoholisme kan ook bijdragen aan meer angst, depressie en vele vormen van ziekten. 

Waarom betalen we goed geld om ons slecht te voelen?

Alcoholische dranken bevatten vet, suiker en alcohol, en die zullen ons niet het lichaam van onze dromen geven! Niet alleen dat, maar alcohol heeft geen gezondheidsvoordelen. Elk beweerd gezondheidsvoordeel is afkomstig van andere ingrediënten in de wijn of het bier waarmee alcohol in zit. 

De meesten van ons drinken om te ontspannen of een gezellig praatje te maken, of beide. We drinken om ons beter te voelen, maar alcohol werkt onderdrukkend, het kan je niet ontspannen of je beter laten voelen. Het zal je denken even vertragen, maar je niet echt ontspannen. Zodra de alcohol is uitgewerkt, keert de stress terug, vaak sterker dan voorheen. Vertrouwen op alcohol om te ontspannen kan afhankelijkheid creëren. Er zijn veel andere manieren om te ontspannen en tot rust te komen zonder nadelen. Zoek uit wat voor jou beter werkt en ga dat doen.

Risico’s van een alcoholverslaving

Alcohol is een verslavende drug, het staat alleen niet vermeld op de verpakking. Ieder van ons kan in elk stadium van ons leven in meer of mindere mate verslaafd of afhankelijk worden van alcohol. Gewoonten kunnen variëren van maandelijks tot wekelijks tot dagelijks. Iedereen kan zich losmaken van de ketenen van een verslaving met de juiste ondersteuning en zorg.

Drinken betekent niet altijd gezelligheid. Binge drinken kan vaak leiden tot antisociaal gedrag, misbruik, geweld, misdaad, black-outs, in gevaarlijke situaties terechtkomen en het risico op zelfbeschadiging en zelfmoord vergroten. Van de mannen van 40 jaar en ouder die waren overleden door zelfmoord, had de meerderheid een geschiedenis van alcoholmisbruik. Alcohol wordt geassocieerd met toenemende zelfbeschadiging en zelfmoord onder zowel mannen als vrouwen.

Socialiseren zonder alcohol is mogelijk. Dating, pubs, nachtclubs en optredens zijn allemaal mogelijk zonder alcohol. Als je niet een goed avondje kunt stappen zonder alcohol, betekent het waarschijnlijk dat het niet de juiste activiteiten zijn voor jou.

Drinken is er geen oplossing voor je problemen. Het helpt je niet om te komen waar je heen wilt. Het lost meestal geen problemen op, het verdooft ons voor de problemen. En het verlengt de tijd die we nodig hebben om onze problemen onder ogen te zien. Daarom kan drinken je relaties verpesten. Geen drankje – geen drama. Niet-drinkers zijn gelukkiger, gezonder en rijker.

Denk er eens over na, dronken worden in het bijzijn van je kinderen is geen goed voorbeeld. Je wordt ook meer afwezig in hun aanwezigheid als je zelfs maar 2-3 drankjes hebt gedronken en dat merken kinderen. Je bent de volgende dag ook niet jezelf als je ‘één te veel’ hebt gedronken en dat weten ze ook. Ze observeren je gedrag week in week uit en kunnen deze patronen vervolgens onbewust in hun eigen leven herhalen en de cyclus voortzetten. Je hebt de kracht om deze cyclus te doorbreken en een nieuw verhaal voor je gezin te creëren.

En tot slot is drinken duur – Uit een nieuw Eurostat-rapport blijkt dat alcohol in Ierland 75% meer kost dan het EU-gemiddelde, waardoor het de duurste in de EU is. Bedenk wat je zou kunnen doen met al dat extra geld in uw zak.

Hulp bij alcoholisme

Als je hulp nodig hebt met je drinkgewoonten, praat dan met vrienden, familie of je huisarts. Er zijn ook gratis vertrouwelijke hulplijnen, zoals minderdrinken.nl. Dit is een programma voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of helemaal willen stoppen met drinken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *