Alles wat je moet weten over magnesium tabletten

februari 2, 2021 by Geen reacties

Steeds meer mensen hebben last van een magnesiumtekort. Magnesium is een macromineraal dat je lichaam ook nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Als je een tekort hebt kun je kiezen voor magnesium tabletten. Naast de vorming van bot en spieren is magnesium ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en de werking van spieren. Het valt onder de categorie minerale zouten en als je een tekort hebt aan magnesium is het gebruik van magnesium tabletten zeker het overwegen waard. 

Hieronder vertellen we meer over magnesium zelf en magnesium tabletten en wanneer je deze zou kunnen gebruiken. 

Over magnesium

Magnesium is dus een mineraal dat je lichaam onder andere nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. In veel voedingsmiddelen zit al magnesium. Denk aan graanproducten, groente, noten, vlees en ook melkproducten. Op die manier krijg je dus ook al magnesium binnen. Alleen het kan voorkomen dat als je die producten niet eet, omdat je bijvoorbeeld vegetariër bent of het niet lust en dat er daardoor een tekort kan ontstaan. In dat geval kun je dus magnesium tabletten gebruiken. 

Een magnesium tekort komt echter niet heel erg veel of vaak voor. Dit komt dus, omdat magnesium in veel voedingsmiddelen zit. Echter kun je wel last hebben van een tekort als je nieren of darmen slecht functioneren. Bij een vitaminetekort kun je bijvoorbeeld een vitaminespray gebruiken om alles binnenin het lichaam goed op pijl te houden. Met tabletten voor een magnesium tekort kan dat ook. 

Hoeveel magnesium heb je nodig? 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium die volgens de Gezondheidsraad nodig is voor volwassen mannen is tussen de 300 tot 420 mg en bij vrouwen is dat tussen de 250 tot 350 mg. Bij zwangere vrouwen is het weer net iets anders. Als een zwangere vrouw bijvoorbeeld borstvoeding geeft dan is het dus aan te raden de dagelijkse magnesium te verhogen tot 480 mg. Tijdens een zwangerschap kan magnesium ook zwangerschapskwaaltjes tegengaan. Denk aan een harde buik, rusteloze benen en spierkramp. Wat extra magnesium zou verlichting kunnen geven. 

Het mineraal is namelijk betrokken bij de ontspanning van cellen in het lichaam. In het geval bij een zwangerschap of het geven van borstvoeding kan er voor worden gekozen om een extra magnesium supplement te gebruiken. Overleg dit echter wel altijd met een verloskundige of dit in jouw eigen geval ook nodig is. 

Wanneer is er sprake van een magnesiumtekort?

Als je twijfelt of je last hebt van een magnesiumtekort dan is het aan te raden een afspraak te maken bij je huisarts. Je kunt dan een bloedtest aanvragen en daaruit kan gekeken worden of je last hebt van een magnesiumtekort. Echter kan een testuitslag wel een vertekend beeld geven. Namelijk slechts 1% van magnesium kan teruggevonden worden in het bloed. En slechts 0,3% zie je terug in het bloedserum. Het kan dus voorkomen dat een bloedonderzoek niet voldoende is om te zien of je echt een magnesiumtekort hebt. In dat geval kun je zelf ook aan aantal testen doen om daarachter te komen. Bekijk onderstaande vragen: 

1: Eet je regelmatig veel snoepgoed en zoetigheid?
2: Veel stress? Of net een operatie achter de rug?
3: Drink je regelmatig koolzuurhoudende dranken?
4: Drink je meer dan 7 alcoholische dranken per week?
5: Drink je regelmatig koffie, thee of andere cafeïne dranken? 

Bij de meeste vragen ‘ja’ als antwoord? Dan zou het kunnen dat je een magnesiumtekort hebt. Geeft dit ook aan bij een huisarts om zo samen te kijken naar een best passende oplossing en of magnesiumtabletten een goede optie voor jou zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *