Growth mindset, kunnen we als mensen onze capaciteiten verbeteren?

Er bestaan een behoorlijk aantal zaken waar verschillende mensen een andere mening op nahouden. Eén van deze zaken is de zogenaamde growth mindset. Voor ons mensen geldt dat we elke dag opnieuw over de mogelijkheid beschikken om meer kennis op te doen. De kennis die we op deze manier verzamelen kan ervoor zorgen dat we ons verder in het leven kunnen ontwikkelen. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen er van overtuigd zijn dat de capaciteiten waarover we beschikken vaststaan. Met andere woorden, we doen wel meer kennis op, maar deze kennis zorgt er niet voor dat we ook onze capaciteiten kunnen verbeteren. Mensen die wel geloven in een growth mindset stellen dan weer dat de extra kennis die we opdoen wel degelijk een gunstige bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van onze capaciteiten. Hoe het ook zij, we gaan er graag verder op in door middel van de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina.

Wat is een growth mindset nu precies?

Voor mensen die geloven in het bestaan van een growth mindset geldt dus in de praktijk dat ze geloven dat wij als mensen de capaciteiten waarover we beschikken gaandeweg verder kunnen verbeteren. Iemand die goed is in het praten met mensen kan die capaciteit dus met andere woorden verder ontwikkelen door de extra kennis die hij of zij dagelijks opdoet. Deze gedachte staat haaks op de gedachte van een zogenaamde fixed mindset. Mensen die geloven dat er sprake is van deze laatste stellen in principe duidelijk dat elke persoon over vastgestelde capaciteiten beschikt. Met andere woorden, deze capaciteiten kunnen niet structureel worden verbeterd en bovendien bestaat er ook nog maar weinig ruimte om nieuwe capaciteiten aan te leren.

Capaciteiten vergroten en ontwikkelen op je eigen tempo

Zeer veel mensen zijn aanhanger van een growth mindset. Zij vinden het dan ook ondenkbaar dat mensen wel continu nieuwe kennis kunnen opdoen, maar die kennis dan niet zou leiden tot het verbeteren van de capaciteiten waarover men beschikt. Dit gezegd hebbende stellen deze mensen ook duidelijk dat er in de praktijk sprake kan zijn van aanzienlijke verschillen tussen diverse personen. Het is dan ook beslist niet zo dat iedereen zijn of haar growth mindset op dezelfde manier zal zien groeien, integendeel. Dit gebeurt afhankelijk van de persoon in kwestie dan ook steeds aan de hand van diens eigen, persoonlijke tempo. Wie gelooft in deze vorm van mindset herkent dan ook doorgaans altijd dat er in de praktijk sprake kan zijn van niet onbehoorlijke verschillen.

Het volgen van een growth mindset training, interessant of niet?

En jij ook iemand die sterk gelooft in het principe van een growth mindset? Ben je bovendien op zoek naar een manier om deze in je eigen leven te kunnen implementeren? In dat geval kan het interessant zijn om te kijken in de richting van een speciaal daarvoor in het leven geroepen training. Growth mindset trainingen staan er om bekend al snel te kunnen leiden tot aanzienlijk verbeterde prestaties. Heb jij dus met andere woorden ook het gevoel dat je een beetje vast bent komen te zitten voor wat je persoonlijke groei betreft? Dan zou het volgen van een dergelijke training voor jou zomaar eens een zeer interessant gegeven kunnen zijn.

 

Wil je meer weten over de growth mindset? Kijk dan eens op https://www.charlottelabee.com/.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *