Vijf manieren om beter te genezen van een operatie

juni 17, 2021 by Geen reacties

November en december zijn populaire maanden voor een operatie, omdat het eigen risico van de ziektekostenverzekering wordt voldaan. Maar kijk voordat je onder het mes gaat goed wat er op je vork en lepel staat. Wat je eet – en hoeveel je eet – kan helpen hoe je lichaam geneest.

Als je een gezond, uitgebalanceerd dieet met extra eiwitten eet, bouwt je lichaam kracht op voor operaties en voor het genezen van wonden, botten en infecties. Aan de andere kant, als je slechte voedingsgewoonten hebt, heb je een hoger risico op het ontwikkelen van infecties en andere complicaties, waardoor je meer tijd in het ziekenhuis doorbrengt en meer zorg nodig hebt tijdens het herstel.

Hier zijn vijf tips om je te helpen beter te herstellen – en je beter te voelen – na de operatie. Heb je toch hulp nodig met het herstel? Dan kan je kiezen voor een zorghotel, zoals https://www.zorghoteldekim.nl/, informeer bij je zorgverzekering wat de opties zijn!

Zorg voor voldoende brandstof

Je lichaam heeft extra brandstof nodig om te herstellen. Zorg ervoor dat je in de weken voor je procedure voldoende gezond voedsel en dranken eet en drinkt. Eet elke dag twee tot drie voedzame maaltijden en één tot drie gezonde tussendoortjes.

Eet voedsel uit alle voedselgroepen

Een vlees-en-aardappel dieet is misschien waar je mee bent opgegroeid, maar nu is het tijd om je voedingskeuzes te verbreden. Probeer dagelijks voedsel uit alle voedselgroepen te eten: eiwitten, zuivel, fruit, groenten en granen.

Eet veel eiwitten

Eiwitten zijn vooral belangrijk om je lichaam te helpen genezen na een operatie. Eet eiwitten bij elke maaltijd, vooral bij het ontbijt en na fysiotherapie. Goede bronnen van eiwitten zijn onder andere vis, kip en ander vlees of vleesvervangers, melk, kaas, yoghurt, bonen, noten en zaden.

Als je geen honger hebt, probeer dan toch te eten

Het kan vaak voorkomen dat je je eetlust verliest naarmate je ouder wordt. Maar in de weken voor en na de operatie heeft je lichaam goede voeding nodig om te genezen. Als je drie grote maaltijden per dag niet kunt verdragen, eet dan vaker kleinere maaltijden en snacks – en voeg eiwitten toe.

Let op je gewicht

Zelfs als je te zwaar bent, kan afvallen in de weken voor en na de operatie de genezing vertragen, je immuunsysteem verzwakken en je risico op ondervoeding vergroten. Dat is de reden waarom een ​​dieet vlak voor de operatie meestal niet wordt aanbevolen. Als je niet genoeg voeding krijgt voor een procedure, maakt het het moeilijker voor je lichaam om te genezen. Maar praat met je zorgverzekeraar over je specifieke gewicht situatie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *