Eerste hulp bij pijnlijke spieren

juli 11, 2021 by Geen reacties

We hebben allemaal wel eens spierpijn gehad, na een flinke sportieve uitspatting. De volgende dag lijkt het wel of je bijna niet normaal kunt lopen. Spierpijn is niet altijd nodig, als je verstandig met je spieren omgaat, is het zelfs overbodig. Toch kan het voelen alsof je extra goed je best hebt gedaan. Maar als je dan spierpijn hebt, wat doe je er dan aan?

 

  1. Rustig aan
   Gun jezelf rust. Als je de indruk hebt dat je goed je best gedaan hebt, mag je best een dagje wat minder je best doen. Nestel je op de bank met een goed boek. Ga lekker op tijd slapen en laat je lijf herstellen. Of maak juist een rustige wandeling, het is goed om je spieren nog wel een beetje beweging te geven om zo de doorbloeding te stimuleren.

 

 • Lekker warm
  Met spierpijn is een warm bad nemen heel erg lekker. Heb je geen bad, dan neemt de douche die functie wel over. Maar wat nog meer weldaad biedt, is een infraroodsauna (bijvoorbeeld van Bastu). De warmte die je in een infraroodsauna ervaart laat je spieren ontspannen. Zelfs mensen met ernstige spieraandoeningen ervaren de warmte in de sauna als weldadig. In sommige sportscholen is zo’n sauna aanwezig, maar wist je dat je hem ook voor thuis aan kunt schaffen? Een idee, als je vaker last hebt van je spieren.

 

 1. Verminder stress
  Stress is eigenlijk nergens goed voor. Maar zeker als je iets mankeert, maakt stress dat je lijf niet de kans krijgt te herstellen. Heb je spierpijn, zorg dan dat je lekker kunt ontspannen. De een doet dat met yoga, de ander kijkt een goede film. Maakt niet uit wat je doet, als je je maar geen zorgen maakt.

 2. Eten en drinken
  Koolhydraten en eiwitten eten, het werkt beide herstellend voor gekwetste spieren. Maar ook een groot glas water is goed voor het herstel van je lichaam. Water maakt dat je afvalstoffen afvoert, zelfs voor je spieren is dat goed.

 3. Voorkomen is beter dan genezen
  Een warming up en cooling down, allebei is het ergens goed voor. De eerste omdat je daarmee je spieren opwarmt. Als je ‘koud’ van start gaat, vergroot je de kans op spierpijn. Een cooling down is bedoeld om je spieren weer tot rust te brengen. Zoek zo nodig goede oefeningen op zodat je voorkomt dat je spierpijn krijgt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *