De nieuwe rage, wat is snus?

augustus 20, 2021 by Geen reacties

Snus, de rage uit Zweden is neergestreken in Nederland, maar wat is Snus? Snus is een klein gevuld thee zakje met tabak. Het zakje is ongeveer zo groot als een kauwgompje en plaats je tussen je tandvlees en je bovenlip. Op deze manier wordt de nicotine die in de tabak zit via de bloedvaatjes in je bovenlip opgenomen. Snus wordt gezien als een alternatief voor roken of vapen, maar zo schadeloos is het niet. De snus zakjes kunnen namelijk leiden tot je volgende verslaving. 

De varianten van snus

Snus is te verkrijgen in meerdere vormen. Zoals eerder uitgelegd is de standaard vorm van snus een zakje, echter is snus ook te verkrijgen als tablet. Tevens is er ook nog een verschil tussen de Zweedse snus en de snus zonder tabak. Snus heeft zijn oorsprong in Zweden en is een variant van droge snuiftabak. De naam Snus betekend zuigtabak, omdat je het zakje tussen je tandvlees en je bovenlip plaatst. Dit is dan ook de bekendste variant van Snus. Naast de originele variant van snus, bestaat er ook Snus zonder tabak. Deze snus bevat geen enkel deel van de tabaksplant. De tabak vrije variant van snus is te verkrijgen in twee vormen; met en zonder nicotine, de nicotine zit dan wel of niet in de zakjes.

De gezondheidsrisico’s van snus

Het gebruik van snus is niet zonder risico’s. Snus is namelijk onwijs verslavend en bevat kankerverwekkende stoffen. Het gebruik van snus gaat dan ook gepaard met vroegtijdige sterfte en een lijst aan ziektes. De nicotine die in tabak zit, geeft adrenaline af. Wanneer de adrenalinekick is uitgewerkt, zal je lichaam vragen om nog een kick en zal op den duur de drang naar nicotine versterkt worden. Dit is hoe een verslaving tot stand komt.

Snus in Nederland

Sinds 1992 is de verkoop van Snus in Nederland per wet verboden. Met uitzondering van Zweden, geldt dit overigens voor de gehele Europese Unie. Snus levert vergeleken met sigaretten dan wel minder longschade op, maar de nicotine in snus brengt serieuze schade aan de vaatwanden toe en verhoogt ook de bloeddruk van de gebruiker.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *