Heb je gehoorverlies? Bezoek een audicien.

oktober 28, 2022 by Geen reacties

Audiciens zijn professionals in de gezondheidszorg die personen met gehoor- en evenwichtsstoornissen diagnosticeren, beheren en behandelen. Audiciens gebruiken een verscheidenheid aan tests en procedures om de gehoor- en evenwichtsfunctie te beoordelen en het type, de mate en de configuratie van het gehoorverlies vast te stellen. Ze geven ook advies en doen aanbevelingen voor hulpmiddelen, waaronder cochleaire implantaten. Audiciens werken in verschillende omgevingen, waaronder ziekenhuizen, privé-praktijken, KNO-kantoren, audiologische klinieken, verpleeghuizen en scholen. Ze zijn ook online te vinden op websites zoals http://www.onlinehoortoestel.nl.

Soorten gehoorverlies

Er zijn drie soorten gehoorverlies: geleidingsverlies, perceptief gehoorverlies en centraal gehoorverlies. Geleidingsverlies treedt op wanneer er een probleem is met het buiten- of middenoor waardoor het geluid niet naar het binnenoor kan worden geleid. Sensorineuraal gehoorverlies treedt op wanneer er schade is aan de haarcellen in het binnenoor of aan de gehoorzenuw die geluid doorgeeft van het oor naar de hersenen. Centraal gehoorverlies treedt op als er schade is aan de gebieden in de hersenen die geluid verwerken.

Oorzaken van gehoorverlies

Gehoorverlies kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder ziekte, letsel, medicijnen, blootstelling aan hard geluid, veroudering en aangeboren afwijkingen. Sommige vormen van gehoorverlies zijn tijdelijk en kunnen ongedaan worden gemaakt, terwijl andere vormen blijvend zijn.

Symptomen van gehoorverlies

Het meest voorkomende symptoom van gehoorverlies is moeite met het verstaan van gesprekken, vooral in luidruchtige omgevingen zoals restaurants of drukke kamers. Andere symptomen zijn gedempte spraak en geluiden, suizen in de oren (tinnitus), het volume van televisie- of radio-ontvangers harder zetten dan anderen om je heen doen of sociale situaties vermijden omdat je niet goed kunt horen. Als je een van deze symptomen ervaart, ga dan naar een audicien voor een uitgebreide evaluatie. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een audicien.

Als je denkt dat je mogelijk gehoorverlies hebt, is het belangrijk om naar een audicien te gaan voor een uitgebreide evaluatie. Audiciens zijn professionals in de gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van personen met gehoorstoornissen. Er zijn veel verschillende soorten gehoorstoornissen, dus het is belangrijk om naar een professional te gaan die je kan helpen bepalen welk type stoornis je hebt en welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Onthoud dat vroeg ingrijpen de sleutel is bij de behandeling van gehoorstoornissen! Wacht niet tot je aandoening verergert voordat je hulp zoekt bij een audicien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *