Laat je oren testen en ontdek de verschillen tussen een gehoorapparaat en een hoortoestel!

februari 23, 2021 by Geen reacties

Het is misschien even wennen als je beseft dat het tijd is voor een gehoortest. Nog even geen idee hoe dit aan te pakken? Geen zorgen, wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje!

Audicien

De allereerste stap is het uitzoeken van een audicien. Dit is de persoon die bij jou een gehoortest kan uitvoeren om te kijken of jij een hoortoestel nodig hebt. Zij hebben veel kennis van gehoorbeperkingen en het meten hiervan. De audicien kan je vinden bij de opticien en meestal kan je gewoon even naar binnen lopen om een vrijblijvende gehoortest te laten uitvoeren.

De gehoortest

Hoe werkt zo’n gehoortest dan precies? Allereerst zal de audicien wat vragen stellen om een beeld te krijgen van je medische achtergrond, de gehoorproblemen waar je tegenaan loopt en of je eventueel al eens een gehoorapparaat hebt gehad.

Daarna zal de audicien een test uitvoeren om uit te zoeken hoe goed je gehoor is. Bij de test zal de audicien verschillende geluiden laten horen met verschillende frequenties en zal jij aan kunnen geven wanneer je iets hoort.

Als laatste zal de audicien de resultaten van de test met jou bespreken en aangeven of je een gehoorapparaat nodig hebt en welke wordt aangeraden.

Verschillen tussen gehoorapparaten

Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen waar de audicien jou over kan adviseren. Je kan een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten: de in-het-oor hoortoestellen en achter-het-oor hoortoestellen. En binnen deze twee types zijn er ook weer verschillende varianten te vinden waarbij de hoortoestelfabrikanten aandacht hebben besteed aan de techniek en het uiterlijk van het apparaat. Welke type voor jou het meest geschikt is hangt af van bijvoorbeeld de gehoorgang en de aard van het gehoorprobleem.

Kosten

De prijs van kan zeer variëren tussen de verschillende soorten gehoorapparaten. Sommige toestellen kunnen vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering. Dit is dus altijd verstandig om even na te vragen. Er zijn ook hoortoestellen die een speciale technologie hebben waardoor de prijs wat hoger uitvalt. Deze worden ook niet altijd vergoed door de verzekering.

 

Neem dus de tijd voor het uitzoeken van een hoortoestel en laat je goed advieren door de audicien. Het goede nieuws is dat de gehoorapparaten tegenwoordig zeer geavanceerd zijn en dat je vast iets vindt waar jij wel oor naar hebt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *