Ping pong tafel – waarom die naam?

december 4, 2023 by Geen reacties

Tafeltennis of pingpong? Dat laatste klinkt veel leuker toch? Een ping pong tafel geeft de sfeer ook beter weer dan tafeltennistafel. Want pingpong klinkt meteen als het ultrasnelle balletje dat steeds naar het tafelblad gestoten wordt en dan meteen weer flitsend opspringt. Een potje pingpongen klinkt ook wat lekkerder dan een wedstrijdje tafeltennissen. En hoewel ping en pong nogal Chinees aandoen, moeten we de oorsprong van dit balspelletje toch eerder dichterbij huis gaan zoeken.

De ping pong tafel komt van Britse gronden

Want pingpong komt uit de Engelse taal. En aan het eind van de 19e eeuw verwees dat woord naar een tafeltennisspel dat helemaal ‘in’ was bij de Engelse clubs. Pingpong is eigenlijk een onomatopee, een woord dat de klank van iets weergeeft. En wel het ketsen van het celluloid balletje tegen het speelveld. Zoveel Engelsen hadden het op een gegeven moment over pingpong, dat een slim Engels bedrijf bedacht dat het wel tot handelsmerk kon worden geregistreerd. Dat deed het speelgoedbedrijf Jacques & Son dan ook in 1901. Deze onderneming zette het merk pingpong op hun tafeltennissets en -apparaten. Een mooie pakkende naam om hun producten op de markt te brengen.

Een speelgoedbedrijf kaapt het woord ‘pingpong’ bij de sport vandaan

In 1926 kreeg de International Table Tennis Federation (ITTF) problemen met de officiële naam van het spel. Want diezelfde naam was dus beschermd door Jacques & Son. De federatie liet de naam ‘pingpong’ dan ook varen en sprak alleen nog maar van ‘table tennis’. Zo kon ze niet beboet worden door gebruik van een naam met een handelsmerkrecht. Wat dus tot 1926 door het leven ging als ‘pingpong’ spelen, werd ineens ‘tafeltennis’ spelen. Toch bleef de term pingpong moeilijk uit te roeien. In de volksmond hoorde je het nog steeds veel, alleen tijdens officiële wedstrijden heette het tafeltennis.

Er pingt en pongt meer dan alleen op de ping pong tafel

Pingpong zou niet alleen voorbehouden blijven aan het spel met de snelle bal. Ook zakenlieden gingen het woord gebruiken en dan om precisie, snelheid en behendigheid weer te geven. Ook de muziek, de beeldende kunst en de literatuur benutten ‘pingpong’ en gaven met dat woord dan interactie weer, snelheid en levendigheid.

Je doet een potje pingpongen maar een wedstrijd tafeltennis

Bestel je nu een ping pong tafel, dan krijg je dus een tafeltennistafel. Die komt in veel soorten en maten. Wil je er thuis recreatief op spelen? Dan hoef je niet duur uit te zijn. Tenminste, als je een indoor ping pong tafel kwijt kunt. Want daar heb je dan wel een redelijk grote kamer of een schuurtje voor nodig. Je moet namelijk veel speelruimte om de tafel heen benutten. Heb je ambities om een goede pingpongspeler te worden? Dan kun je het beste kijken naar tafels vanaf zo’n 1000 euro. En als beginnend prof noem je dan het spelletje natuurlijk niet pingpong maar echt wel tafeltennis. Want zo word je voor vol aangezien. En dat komt allemaal omdat in 1926 de rechten van ‘pingpong’ naar een speelgoedfabrikant toegingen en de sportfederatie zich moest houden bij ‘tafeltennis’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *